Omega kiseline i koža – interakcija na svim razinama

Vrlo je izazovno u jednom blogu obuhvatiti sve blagodati koje omega kiseline donose našoj koži. U ovom tekstu pokušat ćemo što bolje opisati koliko su nezasićene masne kiseline važan faktor u fiziološkim procesima koji se u konačnici odnose na zdravlje kože, a nikada ne biste mislili da su vezane uz kožu.

Fenomen crijevno-kožna osovina i koža

Tko bi mogao zamisliti da živi organizmi smješteni u našim crijevima mogu promijeniti izgled naše kože – fenomen poznat kao crijevo-kožna osovina. Nedavna istraživanja otkrivaju da loš izbor prehrane može dovesti do nepovoljnih promjena u našim crijevnim bakterijama, što zauzvrat može narušiti kvalitetu naše kože. Primjerice, pokazalo se da hrana s visokim udjelom šećera, loših masti i malo vlakana mijenja crijevnu mikrobiotu na načine koji rezultiraju višim razinama inzulina – čimbenik koji se povezuje s razvojem akni i upala na koži. Srećom, promjena prehrambenih obrazaca može poboljšati kvalitetu crijevnih bakterija. Neke studije pokazuju da povećana konzumacija ribe ili suplementacija biljnim hladno prešanim uljima može pomoći u promicanju rasta “dobrih bakterija” za koje se smatra da optimiziraju zdravlje u cijelosti, naročito kože. Nezasićene masne kiseline povećavaju određene vrste dobrih bakterija u crijevima koje proizvode kratkolančane masne kiseline. Crijeva ih vole jer one jačaju njihovu sluznicu – zaštitnu barijeru koja služi kao vratar. Kad je ta crijevna barijera oslabljenja neželjene bakterije i toksini prolaze kroz crijeva, izlaze na površinu i izazivaju pustoš u epidermi. Uzimajući u obzir da nezasićene masne kiseline povećavaju udio dobrih bakterija, adekvatan unos ovih masnih kiselina pomažu optimizirati zdravlje crijeva- snažan čimbenik za zdravlje i vitalnost kože. Stoga, ako želite dati podršku crijevima i utjecati na zdravlje mozga i imunitet, te lijepu i zdravu kožu u bilo kojoj dobi, posegnite za ribomuljem konopljeoraha ili divljeg lana.

ulja

Akne i nezasićene masne kiseline

Ispitivanja pokazuju da suplementacija omega-3 masnim kiselinama ili GLA masnom kiselinom pokazuju pozitivna svojstva u borbi protiv akni i prištića. U nedavnom desetotjednom ispitivanju, subjektima s aknama podijeljeni su u tri skupine. Prvoj je dodijeljena dopuna s 2000 mg omega-3 masnih kiselina, drugoj s 2000 mg biljnog ulja s GLA masnom kiselinom te je treća bila kontrolna skupina koja ne uzima ništa. Na kraju ispitivanja, sudionici koji su uzimali suplemente s omega-3 uljem ili uljem s GLA masnom kiselinom (koje sadrži “zdrave” omega-6) imali su manje problema s izbijanjem, dok kontrolna skupina nije pokazala takvo poboljšanje. Zaključno, tko god ima problema s aknama, poželjno je da uvrsti dva puta tjedno ribu na meni i konzumira hladno prešano ulje konoplje (GLA) svaki dan.

Nezasićene masne kiseline i bore na licu

Kada krajnji vanjski sloj kože – epidermis (također poznat kao kožna barijera) izgubi sposobnost zadržavanja vode, ljuskava, gruba, ispucala i naborana koža je ono što ćete vidjeti u ogledalu. Na sreću, sposobnost kožne barijere da zadrži vodu pod utjecajem je sastava masnih kiselina na što također možete utjecati promjenom u vašoj prehrani. Suplementacija nezasićenim masnim omega-3 kiselinama pozitivno utječe na hidraciju kože. U studiji koja je uspoređivala učinke suplementacije omega-3 biljnim uljima ili biljnim uljem s GLA masnom kiselinom na žene s osjetljivom kožom, otkriveno je da su obje skupine primijetile pozitivne promjene u hidrataciji kože, ljuskanju i hrapavosti. Ovo nije pretjerano iznenađujuće jer se smatra da omega-3 iz ulja boljeg lana i omega-6 GLA iz ulja konoplje (koja je omega-6 masna kiselina koja “podržava kožu” i koja se obično ne konzumira u velikim količinama) potiču zdrav imunološki odgovor i sprječavaju prekomjernu proizvodnju proteina akutne faze – molekula za koje je poznato da utječu na kvalitetu kože. Jednostavno rečeno, ove masne kiseline kontroliraju starenje kože lica.

Nezasićene masne kiseline u borbi protiv stresa

Zdrava kožna barijera je ona koja sprječava prekomjerni gubitak vode i koja sprječava upijanje stranih tvari koje iritiraju dublje slojeve kože. Nažalost, studije pokazuju da stres ili nedostatak sna mogu dovesti do nezdrave kožne barijere. Kako preokrenuti ovu situaciju? Najlakše rješenje bilo bi jednostavno riješiti se neželjenog stresa, ali svi znamo da je to lakše reći nego učiniti. Nedavni članci ukazuju na to da je puno teže osloboditi se stresa i napetosti kada je razina nezasićenih masnih kiselina u tijelu niska! Budući da se smatra da omega-3 masne kiseline ublažavaju reakciju na stres i daju umirujući učinak, čini se da je održavanje odgovarajućeg unosa nezasićenih masnih kiselina korisno u kontekstu zdravlja kože. 

Kako povećati razine nezasićenih masnih kiselina u tijelu i koži?

Esencijalne masne kiseline upravljaju svakom važnom biološkom funkcijom u tijelu. Koža je posljednji organ do kojeg esencijalne masne kiseline dopiru, tijelo ih prvo koristi za vitalne unutarnje organe- stoga kožu njegujemo omegama iznutra (hranom i suplementima) i izvana (kreme i ulja sa omega-3 i -6 kiselinama).

 • Dva puta tjedno na meniju neka vam bude riba
 • Uvrstite jaja u prehranu
 • Uvrstite hladno prešana ulja u prehranu – divlji lan, konoplju ili orah (dva puta dnevno po čajnu žličicu prije obroka ili umiješati ih u kašu, smoothie, shake ili salatu). Ulja su ugodnog okusa i osim nezasićenih masnih kiselina u svom kompleksu sadrže i vitamine, minerale i antioksidanse – savršeno za kožu i zdravlje uopće.
 • Kožu njegujte izvana omegama, hladno prešanim uljima skidajte šminku i površinske nečistoće. Omega ceramide linija za njegu kože lica sadrži savršeni omjer skin identical omega kiselina i ceramida i koža ih iskoristi u cijelosti; mažite vlažnu kožu tijela uljem lješnjaka ili marelice. Sve to će drastično povećati razinu omega kiselina u koži.
 • Budite svjesni da je potrebno minimalno tri tjedna da se vidi utjecaj nezasićenih masnih kiselina na zdravlje organizma, zdravlje kože, kose i noktiju. Nakon tri mjeseca intenzivne suplementacije rezultati su impresivni. Također, nezasićene masne kiseline su kontinuirano gradivo kože, tijelo ih ne proizvodi samostalno i nužno ih je unositi prehranom ili dodacima.
Podjeli ovaj post:

Povezani članci

Pratite naše novosti!

Saznajte o posebnim ponudama, događajima i vijestima!

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu
  Pretplati se na naš besplatni Newsletter!

  10%

  Saznaj novosti i informacije iz svijeta nutrikozmetike i primi kod za 10% popusta na prvu kupnju.