Rutine

Rutina u koracima

1. KORAK

ČIŠĆENJE

Čišćenje je najvažniji dio rutine, često podcijenjen. Gradski život nemilosrdan je prema našoj koži, a pametna sredstva za čišćenje neophodna su za čist, zdrav ten. Trebamo li stvarno snažno sredstvo za čišćenje kako bismo bili sigurni da je naša koža uistinu dubinski čista? Nikako. Sve što trebamo je riješiti se prljavštine koja se nakuplja na našem licu tijekom dana.

Najčešće se prljavština na našim licima sastoji od čestica čađe, dima, prašine, osušenog znoja i ostataka šminke i krema za sunčanje. Ove sitne čestice gomilaju se na površini vaše kože, začepljuju pore i stvaraju ljepljivi film koji sprječava disanje kože. Kao rezultat, začepljenje se stvara duboko ispod površine kože, što rezultira vidljivim miteserima, neujednačenim tenom bez sjaja, alergijama i aknama. Tako da svaki dan obavezno moramo temeljito ukloniti prljavštinu bez agresivno čišćenja koje izaziva iritaciju kože.

Čišćenje u fazama

01

Prva faza

Tijekom prvog koraka upotrijebi sredstvo za čišćenje na bazi ulja kako bi se riješila površinske prljavštine. Suhim vrhovima prstiju umasiraj ulje za čišćenje na suho lice kako bi nježno otopila šminku. Suprotno uvriježenom mišljenju, uljna sredstva za čišćenje neće pogoršati akne niti izazvati nova izbijanja, jer prirodna hladno prešana ulja su mnogo nježnija prema koži od uobičajenih sredstava za čišćenje s površinski aktivnim tvarima na bazi sulfata. Kada je lišena vlastitog sebuma, koža je dodatno nadražena. Antibakterijskim sredstvima i penetracijom pojačivača koji se nalaze u sintetičkim sredstvima za čišćenje, koža počinje osjećati suhoću i kako bi se to nadoknadilo, počet će lučiti više sebuma. Prirodnim uljima joj ne remetimo barijeru, dapače, podržavamo je. Nakon otapanja šminke i površinskih nečistoća, blaznicom ukloni svo ulje i nečistoće.

02

Druga faza

Drugi korak čišćenja - ovaj put čistiš kožu, a ne skidaš šminku. Idealno, učinkovito sredstvo za čišćenje lica ispere dnevnu količinu prljavštine, oksidiranog sebuma i mrtve kožne stanice s tvojeg lica ostavljajući za sobom dovoljno vlastitog ulja kože (sebuma) za prirodnu hidraciju kože. PH kože iznosi 5,5 i upravo joj on daje snagu da se brani od mikroorganizama. Vinegar cleanser bazira se na sočnoj jabuci, odnosno jabučnom octu, formuliran je na voćnim ezimima koji čiste i ne remete pH kože. Pravi cleanser ujedno je i toner. Dobar cleanser/tonik kondicionira, hrani, umiruje, posvjetljuje mrlje i daje aktivne sastojke za svježe očišćenu kožu. Blagi tonik/cleanser također djeluje kao bestežinska hidracijska krema. Razmisli o tome da tonik postane dio tvojeg svakodnevnog režima njege kože. Dobar cleanser može hidrirati, ukloniti mrtve stanice kože, pomoći u sprječavanju akni, izblijediti smeđe mrlje i umanjiti pojavu novih, kao i ublažiti opekline od sunca ili iritacije kože, pa čak i usporiti starenje.

03

Treća faza

Treći korak - piling. Redoviti, neagresivni piling je onaj korak koji dovodi do „blistave“ kože. Mnogi nježni pilinzi mogu se koristiti kao treći korak čišćenja u rutini. Ako se tvoja koža „dobro“ ponaša, ne trebaš raditi piling svaki dan. No, blagi piling s voćnim kiselinama priprema kožu na primanje više vlage i hranjivih tvari, snaži njezinu dermalnu apsorpciju i zdrava koža ga treba provoditi po potrebi, najbolje dva puta tjedno ili ovisno o stresovima koje doživi tokom dana (prehrana, vanjski uvjeti, faza mjesečnog ciklusa). Koža sklona aknama, mrljama ili hiperpigmentaciji piling voćnim kiselinama mora provoditi svakodnevno - navečer. Izrazito je važno ispoštovati korake dvofaznog čišćenja, kako bi hladno prešano ulje i enzimi iz cleansera „umirili“ takvu reaktivnu kožu. Triple CBD + AHA bioactive fluid savršen je kao blagi piling jer istovremeno čisti voćnim AHA kiselinama i targetira upale enkapsuliranim CBD-om.

2. KORAK

SERUMI/FLUIDI

Serumi se nanose na kožu nakon čišćenja, ali prije hidracije. Svi serumi koji ciljaju anti-age i/ili glavne problematike kože poput suhe kože i anti-age ili masne kože i anti-age su kombinirane, kompleksne formulacije. Ne djeluju svi serumi jednako. Njihovo djelovanje karakteriziraju aktivni sastojci, formulacija, nosači i stabilnost spojeva unutar formulacije.

Dobar serum uvijek je snažne koncentracije, što znači da ponekad može iritirati kožu, što je prolazno stanje (iritacija nije isto što i alergijska reakcija). Iritaciju karakterizira prolazno crvenilo koje je obično znak aktivnosti preparata (prolazno crvenilo nije zapaljenje kože koje uzrokuje oštećenje epidermisa). Naravno, ukoliko se iritacija ne pokazuje, ne znači da proizvod nije aktivan, već je to znak da je koža u malo boljem stanju od one koja reagira. Primjerice, tvoja koža može reagirati na dobar vitamin C u serumu (koji je kiseo, što je dobro jer bolje penetrira u kožu, što je i cilj). Serumi uvijek sadrže veću i snažniju dozu aktive, izrazite viskoznosti što znači da brže dostavlja aktivu u kožu. Ako aktivni sastojak iz određenog seruma iritira aktivom, a potreban ti je za tretiranje određenog stanja, (primjerice, mrlje i/ili akne) možeš ga nanijeti preko drugog seruma (pufer).

Dobrobiti seruma najjače su kada aktivne tvari imaju nesmetan pristup koži. Nakon čišćenja i „otvaranja“ kože i nakon što koža upije serum slijedi „zaključavanje“ kremom. Danas, pametne kreme nisu okluzivne i ne ostavljaju masni trag, već koža i dalje diše ali s nahranjenom, zaštićenom barijerom - svojom zaštitom i imunitetom.​

3. KORAK

KREME

Bez obzira u kakvom je stanju tvoja koža, treba ti dobar ovlaživač. Ranije smo rastumačili (vidi NMF) da ovlaživač djeluje tako što sprječava ili smanjuje isparavanje vode iz kože. Ovo djelovanje omogućuje koži da se rehidrira iznutra. NMF (natural moisturizing factors) čini široka skupina sastojaka koji uključuju aminokiseline, natrijev PCA, razne šećere i minerale. Zajedno s prirodnim lipidima u koži (ceramidi, kolesterol i glikozaminoglikani), NMF održava površinu kože zaštićenom i gipkom. Za masnu kožu sklonu nepravilnostima, kreme su antibakterijska i umirujuća sredstva. Za zrelu, naboranu kožu, dodajemo dodatnu dozu omekšavanja, gradiva i antioksidativne sastojke. Svaka koža ima koristi od prirodnih komponenti koje neutraliziraju i štite, poput antioksidansa, enzima, vitamina i ulja koji štite našu kožu od vanjskog okoliša.

Kako kreme pomažu našoj koži?

Kreme stvaraju bioaktivni film na tvojoj koži koji jača sposobnost barijere epidermisa, pomažući u sprječavanju transepidermalnog gubitka vode. Sadrže određene sastojke koji privlače vlage iz okoline, a sadrže i ljekovite tvari koje smiruju iritacije i neutraliziraju slobodne radikale.

Neke hidracijske i/ili gradivne kreme mogu spriječiti i ukloniti bore. Peptidi u hidracijskim i gradivnim kremama nenadmašni su „skin intelligent“ sastojak; on donosi preokret u njezi oštećene kože, ponovno joj vraća neke njezine izgubljene funkcije jer su peptidi ujedno i gradivni i signalni element. Prije samo nekoliko godina, takva tvrdnja mogla bi dovesti do skepse, budući da su mnogi stručnjaci tvrdili da kreme nanesene na gornji sloj epidermisa ne mijenjaju fiziologiju kože i ne sprječavaju nastanak bora koje se formiraju u dubini. Dok jednostavna hidracijska krema može opustiti i izravnati fine linije uzrokovane zatezanjem lica, mnogi napredni sastojci poput peptida, aminokiselina, biljnih kompleksa kao što su ekstrakt lista masline, silimarina, glicina soje ili omega kiselina mogu izravnati bore, pa čak ih i izbrisati. To je osobito istinito kada se ovi sastojci marljivo i učinkovito koriste u pravilnim koncentracijama, svakodnevno i u kombinaciji s pametnom prehranom: nezasićene masne kiseline-omege-nutriceutik. Pročitajte više ispod ili na: Hidracija, njega i obnova stanica kože „iznutra“.

Svaka dobra hidracijska/zaštitna/ gradivna krema sastoji se od četiri grupe sastojaka:

01

Emolijansi i omekšivači

Omekšavaju, zacjeljuju i hidriraju epidermu - ispunjavaju pukotine između nakupina mrtvih stanica kože. Najbolji emolijansi u hidracijskim kremama su hladno prešana ulja poput ulja sjemenki crnog grožđa, marelica, lješnjaka. Oni zadržavaju vlagu, ali ne isporučuju vlagu izravno. Popravljaju i obnavljaju oštećenu barijeru. Najbolji omekšivači su sfingolipidi - ceramidi, PCA i hijaluronska kiselina. Naša koža svakodnevno gubi ceramide, bilo zbog starenja, pretjerane upotrebe agresivnih pilinga, sapuna itd., što omogućava bakterijama da ulaze kroz pukotine i zazivaju iritacije. Svakodnevnim nadopunjavanjem kože ceramidima iz hidracijske kreme održavamo barijeru zdravom. Ako rožnati sloj naše kože ne radi ispravno, tada dolazi do dehidracije kože i do prolaznog gubitka epidermalne vlage (TEWL) što opet dovodi do suhoće i upala. PCA i njegovi derivati dio su prirodnog NMF faktora kože (skin identical) i igraju ključnu ulogu u vezivanju vode te pomažu stanicama da pravilno prianjaju sve dok im ne dođe vrijeme da se oljušte i zamijene novim stanicama. PCA najviše imamo u djetinjstvu. Kako starimo, razine značajno padaju te ih je pametno nanositi svakodnevno na lice. Svaki od njegovih derivata donosi određene prednosti. Natrij PCA izvrsno veže vodu na stanice, a s druge strane izvrstan je promotor penetracije drugih aktivnih tvari. Magnezij PCA izvrstan je za umornu i stresiranu kožu, dok se cink PCA koristi za regulaciju sebuma bez isušivanja.

02

Emulgatori i stabilizatori

Drže sve aktivne sastojke zajedno - prirodni emulgatori i stabilizatori važan su dio hidracijske kreme i oni su: cetearyl alcohol, cetearyl glucoside, sorbitan olivat, sorbitan stearate, sodium benzoate, agar, xanthan gum.

03

Pojačivači prodiranja

Omogućavaju aktivnim tvarima da penetriraju u kožu. Radi se o vodi, skvalanu, natrij PCA, linolnoj, oleinskoj, arahidonskoj kiselini i glicerolu.

04

Aktivni sastojci

Aktivni sastojci targetiraju stanje na koži koje želiš mijenjati ili njegovati - aktivnih sastojaka zaista ima mnogo, a mi ćemo se najviše baviti „skin identical“ aktivnim tvarima, koje i koristimo u vlastitim formulacijama. Također, formulacije aktivnih tvari moraju biti sastavljene na bazi sedam elemenata: gradivnih, metaboličkih, antioksidativnih, imuno-zaštitnih, NMF, čistač-korektivinih i signalnih. Interaktivnim, „skin indentical“ aktivnim sastojcima koji djeluju u sinergiji utječemo na svaku metriku kože, ciljano, a opet sveobuhvatno i na taj način kontroliramo zdravlje kože. Više o svim aktivnim tvarima pročitajte u odjeljku ''Elementi i formulacije''.

4. KORAK

MASKE

Maske za lice su booster dio rutine, prošireni dio koji dva do tri puta tjedno učinkovito targetira određeno stanje na koži. Maske za lice okluzijom zadržavaju vlagu i ostale aktivne tvari u koži i stoga omogućuju sastojcima da bolje prodru u kožu u kratkom vremenu.

Maske za lice su booster dio rutine, prošireni dio, koji dva do tri puta tjedno učinkovito tergetira određeno stanje na koži. Maske za lice okluzijom zadržavaju vladu i ostale aktivne tvari u koži. Stoga maske za lice omogućuju sastojcima da bolje prodru u kožu u kratkom vremenu. Bilo da se radi o salicilnoj kiselini za akne, vitaminu C za posvjetljivanje tamnih mrlja ili kolagenu i peptidima za fine bore i linije, maska ​​za lice može ponuditi koncentriraniju dozu i intenzivniju verziju svojih sastojaka u usporedbi s drugim preparatima. Općenito, ako ne znate što odabrati, odnsono što tretirati tada je hidracijska maska dobar izbor, pogotovo za vrijeme menstruacije ili u one dane kada je koža siva, umorna, tanka i suha. Također, ukoliko se spremate na neki važan događaj i tražite „instant kuru“ od koje koža odmah zablista, tada posegnite za maskom.

Hidracija, njega i obnova stanica kože „iznutra“

Uvođenjem nezasićenih masnih kiselina omega-3 i u prehranu, svakoj svojoj stanici u tijelu pa tako i stanicama kože vraćaš aktivnost i zdravu staničnu komunikaciju. Stanične membrane osiguravaju integritet svake stanice. Stanična membrana odvaja unutarnji stanični sadržaj od vanjskog, pomaže u održavanju stalnog kemijskog sastava stanice, regulira njezin pravilan metabolizam, omogućuje međusobnu povezanost stanica, prepoznaje signale i pruža zaštitu. Nezasićene masne kiseline dolaze u sastavu fosfolipida svih staničnih membrana gdje imaju značajnu ulogu u održavanju elastičnosti membrana. U nedostatku nezasićenih masnih kiselina, u membrane se ugrađuje više zasićenih masnih kiselina čime se smanjuje fluidnost i stabilnost membrana. To može rezultirati povećanom propusnošću tkiva uz gubitak vode i hranjivih tvari i promjene u aktivnosti enzima, prijenosu hormonskih signala i drugim funkcijama staničnih membrana što doprinosi ubrzanim starenjem i smrću stanice.

Membranski lipidi

Membranski lipidi imaju značajnu metaboličku brzinu, što zahtijeva veliku količinu masnih kiselina za sintezu ovih komponenti membrane. Kako vidimo da je stanična membrana složen mehanizam koji je izravno uključen u reprodukciju, regeneraciju, prehranu, disanje i mnoge druge važne stanične funkcije, jasno je da joj svakodnevno kroz prehranu moramo davati materijala za obnovu i pravilan rad.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu
  Pretplati se na naš besplatni Newsletter!

  10%

  Saznaj novosti i informacije iz svijeta nutrikozmetike i primi kod za 10% popusta na prvu kupnju.